Jak dbać o kuchenny nóż?

Nóż to jedno z kuchennych akcesoriów, z którego korzystamy każdego dnia. Dopóki jest bardzo ostry przygotowywanie potraw nie stanowi żadnego wyzwania. Niestety, z czasem noże stają się coraz bardziej przytępione.
Czy oznacza to, że musimy zdecydować się na zakup kolejnego? Na szczęście, niekoniecznie. Wystarczy bowiem wiedzieć w jaki sposób dbać o kuchenny nóż by posłużył nam naprawdę długo. 

Nie przesadzaj z ostrzeniem noża

Podstawowym błędem, który popełniamy jest bardzo częste ostrzenie noży kuchennych. Chcąc by były kroiły bez żadnego problemu często ostrzymy je przed każdym użyciem. Paradoksalnie sprawia to, że nóż szybciej tępi się i zużywa. Jeśli chcemy, by posłużył nam bardzo długo pamiętajmy o tym, że wystarczy ostrzenie raz w miesiącu.
Jeśli chcemy, by bez problemu kroił ryby lub mięso przed użyciem włóżmy go na pół 

Odpowiednia deska i inne ważne nawyki

Kolejnym sposobem na wydłużenie żywotności noża kuchennego jest wykorzystywanie odpowiedniej deski do krojenia. Najlepiej sprawdzają się szerokie i duże deski drewniane. Deski stworzone ze szkła lub tworzyw sztucznych znacznie szybciej tępią ostrze noża.
Poza tym pamiętajmy o tym, by myć noże pod bieżącą wodą – nie należy ich bowiem wkładać do zmywarki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie noża. Najlepiej w tym celu sprawdzą się specjalne, drewniane stojaki.

Jak widzisz, odpowiednio traktowany nóż może doskonale sprawdzać się w kuchni przez bardzo długi czas.